Blogs

2023.gada aktualitātes dizainā

Tieši tāpat, kā visa pasaule ap mums attīstās un mainās, tā arī, laikam ejot, mainās tendences grafiskajā dizainā. Šis gads nav izņēmums. Mākslīgā intelekta attīstība jau sen vairs neskar tikai sarežģītas tehnoloģijas, bet jau ilgstoši ir bijusi daļa mūsu ikdienas. Tas nepārprotami ir arī ienesis pavisam jaunas un aizraujošas vēsmas arī dizaina aktualitātēs. 

Šogad iesakām koncentrēties uz šādām tendencēm, ko iekļaut savos dizainos:

  • mākslīgā intelekta dizains;

  • abstraktais 3D;

  • “Risoprint” tehnika;

  • hologrāfiskais sirreālisms;

  • minimālisms izklājumos;

  • modernais nostaļģisms;

  • “Grunge” stils;

  • pasteļtoņu krāsu paletes.

 

 

Mākslīgā intelekta dizains

Attīstoties iespējām izmantot dažādus algoritmus, ir radusies iespēja radīt neiedomājamus dizainus, kas ir ne tikai pārsteidzoši, bet šķietami neticami. Mākslīgais intelekts sniedz iespēju ne tikai ģenerēt vizuālos materiālus no idejām vien, bet arī uzlabot jau esošus dizaina risinājumus. Lai radītu vizuālos risinājumus datorprogrammas izmanto milzīgu apjomu ar datiem, kas tiek apkopoti un analizēti, radot tām iespējami labāko no rezultātiem.

 

Ņem vērā!

Mākslīgais intelekts nav spējīgs radīt kaut ko vēl nebijušu vai tādu, kam tam nav pieejami dati, tādēļ dizaineru roku darbs joprojām ir un paliks aktuāls.

 

 

Abstraktais 3D

Šī ir dizaina tendence, kuras pamatā ir 3D modeļi, kuros dominē eksperimentālā un abstraktā dizaina elementi. Šī novirziena attīstību veicinājusi cilvēku vēlme digitālā veidā padarīt dzīvas dažādas skulptūras un instalācijas. Tiek paredzēts, ka 2023.gadā dizaineri turpinās jau iesākto un radīs gan 3D modeļus, gan animācijas, gan arī citus vizuālos materiālus, kas izcelsies un piesaistīs izvēlētās mērķauditorijas uzmanību.

 

 

 

 

 

“Risoprint” tehnika

Šīs tehnikas pirmsākumi meklējami 20.gs. vidū Japānā, kur tās nosaukums ir cēlies no vārda “riso”, kas nozīmē “ideāls”. Šis dizaina virziens nav nekas jauns, taču izmantotās spilgtās krāsas un raupjā tekstūra sniedz organisku un neatkārtojamu izskatu darbiem, kas veidoti tajā. Pagājušā gadsimta noskaņas joprojām ir aktuālas, tādēļ noteikti ir vērts pamēģināt kādu no nākamajiem darbiem radīt šajā tehnikā.

 

 

 

Risoprint tehnika grafiskais dizains aktualitates

 

 

 

 

 

Hologrāfiskais sirreālisms

Ja mērķis ir vizuāli radīt futūristiskas, ārpus šīs pasaules sasniedzamas sajūtas savā auditorijā, tad hologrāfiskais sirreālisms noteikti būtu jāizmanto kādā no materiāliem. To raksturo mirgojošas krāsas, hologrāfiski modeļi un neona gaismas. Šis stila rašanos ir iedvesmojis no zinātniskās fantastikas žanrs un tehnoloģiju attīstība, kas paver iespējas iekļaut kreatīvus dizaina risinājumus, atkāpjoties no oficiālā un ļoti ierastā stila dizainā. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minimālisms izklājumos

Minimālisms un plaši izmantoti negatīvie jeb tukšie apgabali dizainā rada sakārtotības un tīrības iespaidu. Koncentrēšanās uz tipogrāfiskajiem elementiem, izmantojot pēc iespējas mazāk citu elementu, 2023.gadā ir viens no dizaina risinājumiem, kuru pielietot, lai izmantotie materiāli zīmola virzībai tirgū būtu aktuāli esošajām tendencēm. Vienkārši, eleganti, estētiski, skaisti un saprotami. Reizēm izcilība slēpjas vienkāršās lietās.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modernais nostaļģisms

Šī tendence, kas bija aktuāla arī 2022.gadā, joprojām piesaista lietotāju uzmanību un turpina augt un attīstīties. Šajā stilā veidotie darbi ir unikāli un nebijuši, jo tajos tiek savienota pagātne un tagadne. Tas tiek panākts apvienojot pagātnē lietotus fontus, tipogrāfiskos parametrus un attēlus ar modernām iezīmēm, ko caurvij iepriekšējā gadsimtā lietotie dekoratīvie elementi. Modernais nostaļģisms rada kaut kā ļoti zināma, bet tomēr jauna un nebijuša sajūtas. Tiek paredzēts, ka dizaineri šogad varētu sniegties vēl tālākā pagātnē pēc jau bijušā un labi zināmā, ko izmantot līdz šim nebijušās, modernās dizaina kombinācijās.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Grunge” stils

Šis virziens ir atgriezies, lai ienestu dizainā atpakaļ pagrīdes kultūras elementus. Līdzīgi modernajam nostaļģismam, “Grunge” stila komponenti tiek apspēlēti ar moderniem risinājumiem, radot dizainu, kas atšķiras no citiem. Tas sniedz līdz galam neapstrādāta darba sajūtu, jo šī stila darbi var ietvert sevī ne tikai neprecizitātes, bet arī ar roku zīmētus elementus, kas neatstāj vienaldzīgus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasteļtoņu krāsu paletes

 

Spilgtas pasteļtoņu krāsu paletes kļūst arvien aktuālākas dažādos dizaina darbos. Paletes bieži tiek izmantotas kopā ar neona nokrāsām un biezām ēnām, kas izceļas. Šīs tendences izmantošanu noteikti būtu vērts izskatīt zīmoliem, kas vēlas pievilcīgus, rotaļīgus un jautrus dizainus, jo pasteļtoņu krāsas izcili ļaus izcelties starp konkurentiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.03.2023

 

Izmantotie informācijas avoti: